Polędwiczki w sosie borowikowym
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, borowiki i śmietanka kremowa 36% – oto trio tworzące niepowtarzalny smak tego dania. Podsmażane na oliwie polędwiczki, oblane aksamitnym sosem z borowików i śmietanki, dostaną jeszcze głębszy smak dzięki dodatkowi cebuli. To klasyka dla wielbicieli wyrafinowanej kuchni w prostym wydaniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 400 g
- Borowiki - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
- Mięso oczyść i pokrój na plasterki. Przypraw je solą, pieprzem i ziołami, a następnie podsmaż razem z cebulą, by były rumiane.
- Grzyby oczyść i pokój na mniejsze kawałki, dodaj na patelnię. Smaż całość kolejne 7 minut.
- Mięso i grzyby zalej śmietanką i duś całość przez 30 minut, aż do pełnej miękkości mięsa.
- Gotowe danie dopraw solą, pieprzem, ziołami i gałką muszkatołową.
Komentarz dietetyka
To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny