Polędwiczki drobiowe
Opublikowano: 08.07.2022 r.
Polędwica z piersi kurczaka i odrobina oleju rzepakowego to kluczowe składniki tej pysznej potrawy. To danie świetnie sprawdzi się na szybki obiad, ponieważ jest proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne i soczyste. Idealne, jeśli potrzebujesz czegoś szybkiego i sycącego!
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwica z piersi kurczaka - 500 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- 3 łyżki oleju wymieszaj z dwoma łyżkami przyprawy do kurczaka, łyżeczką papryki słodkiej, solą i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
- Polędwiczki z kurczaka umyj i osusz. Dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
- Na patelni podgrzej pozostały olej. Układaj kawałki mięsa.
- Usmaż szybko z obu stron na dużym ogniu na rumiany kolor.
Komentarz dietetyka
W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk