Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
Opublikowano: 22.03.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula i marchewka to trio, które sprawi, że Twój piekarnik przeżyje prawdziwe kulinarne show. Z tak dobraną ekipą, do pełni szczęścia wystarczy jeszcze trochę oleju rzepakowego. Pyszna polędwiczka tylko czeka, aż trafi na Twój talerz, a aromatyczne dodatki podkręcą smak tego dania na maxa!
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 800 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Polędwicę umieść w misce.
- Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Odstaw polędwicę na 30 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Obierz marchew i również pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obu stron.
- Dodaj cebulę i marchew i podsmaż.
- Przełóż mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika to danie zawierające bardzo dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica jest niskokaloryczna i ma niską zawartość tłuszczu. Zawiera także dużą ilość składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny