Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 07.07.2025 r.
Polędwiczki wieprzowe, pieczarki, śmietana i musztarda tworzą smakowitą kombinację w tym przepisie na polędwiczkę w sosie pieczarkowym. W połączeniu z cebulą i bulionem drobiowym, całość zyskaje głęboki, aromatyczny smak, a kremowa konsystencja sprawia, że danie jest wyjątkowo sycące i apetyczne.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Pieczarki - 400 g
- Bulion drobiowy - 200 g (2/4 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Śmietana 18% - 100 g
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Pieczarki umyj i pokrój. Cebulę drobno posiekaj.
- Przygotuj polędwiczki, dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą.
- Podsmaż polędwiczki na patelni, aż będą rumiane z każdej strony.
- Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut.
- Na patelnię dodaj masło, cebulę i pieczarki. Podsmażaj, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj musztardę, wymieszaj i zalej gorącym bulionem.
- Gotuj sos ok. 4-5 minut.
- Dodaj do sosu zahartowaną śmietanę i wymieszaj.
- Polędwiczki podawaj polane sosem i z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki wieprzowe są dobrym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk