Polędwiczka wieprzowa w rękawie

Opublikowano: 15.02.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, sos sojowy i czosnek to trio, które wyniesie twoje kulinarne umiejętności na wyższy poziom! Delikatne mięso zamknięte w rękawie, otulone aromatycznym sosem i nutą czosnku – to połączenie, które zadowoli każde podniebienie. Prosty przepis, a efekt nieziemski!
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Sos sojowy - 100 ml
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, mielony czosnek, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Polędwiczkę oczyść z błonek i natrzyj ją przyprawami.
- Mięso przełóż do dużej miski i polej odrobiną sosu sojowego. Zostaw mięso w misce na 2 godziny.
- Przełóż mięso do rękawa do pieczenia i zabezpiecz go.
- Mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.
- Całość piecz w temperaturze 200 st. C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak nie powinna gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny