Polędwica z sarny

Opublikowano: 24.09.2023 r.
Sarnina, czerwone wytrawne wino, czosnek i masło to kluczowe składniki tego przepisu na polędwicę z sarny. Przygotowanie tego dania wymaga odpowiedniego przysmażenia mięsa oraz starannego zbudowania głębokiego smaku za pomocą wina i czosnku. Masło i oliwa z oliwek dodają finalnego wykończenia, podkreślając delikatność polędwicy.
Składniki dla 4 porcji:
- Sarnina - 500 g (polędwica)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Wino czerwone wytrawne - 250 g (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, folia spożywcza, lodówka
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz po 1 płaskiej łyżeczce pozostałych przypraw.
- Przyprawami natrzyj mięso, umieść je w misce, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę.
- Po dobie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej masło. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż polędwicę z sarny z każdej strony.
- Mięso z sarny przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je winem czerwonym.
- Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 40 minut.
Komentarz dietetyka
Polędwica z sarny to doskonała propozycja na smaczny obiad. Sarninę warto dobrze doprawić ziołami, aby była smaczna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny