Polędwica z indyka w sosie

Opublikowano: 13.05.2025 r.
Polędwica z indyka, śmietana 18%, żółta pasta curry, oliwa z oliwek i świeża kolendra – to kombinacja, która zamienia prosty obiad w coś wyjątkowego. Polędwica z indyka jest delikatna i soczysta, a pasta curry i oliwa dodają jej wyrazistego smaku. Śmietana sprawia, że sos jest kremowy, a kolendra wprowadza świeży akcent.
Składniki dla 2 porcji:
- Polędwica z indyka - 400 g
- Żółta pasta curry - 10 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Ryż basmati - 100 g (1 woreczek)
- Śmietana 18% - 200 g (1 opakowanie)
- Kolendra świeża - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w wodzie.
- Mięso umyj i oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż mięso do miski, dodaj pastę curry i oliwę z oliwek.
- Całość wymieszaj i usmaż na patelni przez 7 minut.
- Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj, duś przez 10 minut.
- Mięso z sosem podawaj z ugotowanym ryżem.
- Całość posyp posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Danie możesz podawać też z makaronem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk