Polędwica z indyka
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Oliwa z oliwek, mięso z piersi indyka, cebula, przecier pomidorowy i śmietanka kremowa – to kluczowe składniki, które sprawią, że polędwica z indyka stanie się hitem Twojego stołu. Idealne połączenie delikatnego mięsa, aromatycznej cebuli i kremowego sosu pomidorowego z nutą śmietanki to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g
- Cebula - 100 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Śmietanka kremowa 36% - 150 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, mielony czosnek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż na niej posiekaną cebule.
- Pierś z indyka dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i mielonym czosnkiem z obu stron. Pokrój go na małe kawałki i dodaj na patelnię.
- Zalej całość przecierem pomidorowym i duś przez 30 minut.
- Dolej na patelnię śmietankę, wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
- Całość dopraw do smaku bazylią i ziołami.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która sprawdzi się świetnie na co dzień, ze względu na dużą ilość białka, a małą tłuszczu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny