Polędwica z dorsza

Opublikowano: 18.05.2021 r.
Polędwica z dorsza, masło, sok cytrynowy i koperek – te składniki tworzą prostą, ale wyjątkowo smaczną potrawę. Aromatyczne masło i orzeźwiający sok z cytryny doskonale komponują się z delikatnym smakiem dorsza, a świeży koperek dodaje całości wiosennej nuty. To danie, które zrobi wrażenie na każdym miłośniku ryb.
Składniki dla 1 porcji:
- Polędwica z dorsza - 200 g (1 porcja)
- Masło - 5 g (1 łyżeczka)
- Sok cytrynowy - 12 ml (1 łyżka)
- Koperek - 16 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Porcję dorsza osusz ręcznikiem papierowym.
- Kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej połóż na blacie. Papier lub folią muszą być takiego rozmiaru aby móc szczelnie zamknąć rybę.
- Na papier lub folię połóż polędwicę z dorsza.
- Przypraw sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu i soli, dodaj masło i koperek.
- Szczelnie zamknij rybę i przełóż na blaszkę do pieczenia.
- Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Polędwica z dorsza to najsmaczniejsza część ryby. Mięso jest odpowiednio tłuste, delikatne i wilgotne. Polędwicę z dorsza warto wprowadzić regularnie do swojej diety.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki