Polędwica wołowa

Opublikowano: 03.06.2021 r.
Polędwica wołowa, cebula, marchewka i pieczarki to główne składniki tego przepisu. Polędwicę starannie doprawiamy i smażymy do perfekcji, a następnie dodajemy podsmażoną cebulę i marchewkę, tworząc aromatyczną bazę. Pieczarki dodają głębi smaku, a całość podsmażamy na oleju rzepakowym, żeby wszystkie składniki idealnie się połączyły.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwica wołowa - 500 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Pieczarki - 200 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - pieprz, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Polędwicę umyj i osusz, następnie posyp ją pieprzem oraz bazylią. Mięso włóż do naczynia i ułóż na nim pokrojony czosnek. Następnie mięso nasmaruj olejem i pozostaw w lodówce na całą noc.
- Kolejnego dnia mięso podsmaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiany kolor.
- Do naczynia żaroodpornego włóż obrane i pokrojone warzywa oraz pieczarki, następnie na wierzch połóż podsmażone mięso.
- Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku z funkcją góra-dół nagrzanym do 170°C przez około 40 minut.
- Gotową polędwicę podawaj od razu po przygotowaniu np. z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw.
Komentarz dietetyka
Polędwica wołowa jest mięsem, które dostarczy do naszego organizmu sporej ilości wartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo polędwica wołowa zawiera nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w niej również niektóre witaminy z grupy D, wapń, magnez czy żelazo. Dlatego warto włączyć ten przepis do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny