Polędwica wieprzowa z piekarnika

Opublikowano: 18.03.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, jogurt naturalny, pęczek natki pietruszki i koperek ogrodowy – to kluczowe składniki, które tworzą niesamowitą polędwicę wieprzową z piekarnika. Delikatne mięso w połączeniu z aromatycznymi ziołami i jogurtową marynatą staje się wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Idealna potrawa na rodzinny obiad lub weekendowe spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki dla 2 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 małe opakowanie)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść jogurt naturalny, dodaj sól, pieprz i sos sojowy.
- Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z jogurtem.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i koper.
- Do marynaty włóż polędwicę i pozostaw na 2-3 godziny.
- Polędwicę wraz z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Polędwicę po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut i dopiero podziel na porcje.
- W innym wypadku sok zawarty w mięsie wypłynie i mięso straci aromat.
Komentarz dietetyka
Polędwica wieprzowa z piekarnika to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica jest chudym kawałkiem tuszy i nie zawiera dużej ilości kalorii. Świetnie sprawdza się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny