Polędwica wieprzowa duszona

Opublikowano: 30.01.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula, czosnek i bulion warzywny to kluczowe składniki, które sprawiają, że to danie jest tak smaczne. Polędwiczki zyskują wyjątkowy smak dzięki duszeniu ich w aromatycznym sosie z warzywnym bulionem, cebulą i czosnkiem. To proste połączenie sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach.
Składniki dla 2 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso i delikatnie obsmaż.
- Zalej mięso bulionem i duś, do momentu, aż będzie miękkie.
- Gotowe mięso podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.
Komentarz dietetyka
Im dłużej będziesz dusić mięso, tym bardziej delikatne ono będzie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk