Polędwica w sosie śmietanowym
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula i śmietanka kremowa to kluczowe składniki przepisu na polędwicę w sosie śmietanowym. Przygotujesz delikatne mięso, podsmażone z cebulką, a całość zanurzysz w aksamitnym, kremowym sosie. Aromatu dodadzą świeży koperek i natka pietruszki. Idealne na obiad dla całej rodziny!
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 600 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Posiekaj koper i natkę pietruszki.
- Polędwicę dopraw solą i pieprzem.
- Polędwicę pokrój w kawałki o grubości 4-5 cm.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obydwu stron.
- Zdejmij polędwicę i zeszklij cebulę.
- Na patelnię dodaj mięso, wlej śmietanę i dodaj sos sojowy i gotuj całość przez około 10 minut.
- Dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj.
- Polędwicę podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw.
Komentarz dietetyka
Polędwica w sosie śmietanowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Polędwica w śmietanie jest kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. W dużych ilościach nie powinny jej spożywać osoby z zaburzeniami stężenia cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny