Polędwica w sosie pieczarkowym
Opublikowano: 26.03.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, śmietana 12% i bulion warzywny to kluczowe składniki tej potrawy. Polędwiczki są idealnie soczyste, a pieczarki nadają sosowi bogaty, grzybowy smak. Cebula dodaje głębi, a śmietana i bulion sprawiają, że całość staje się kremowa i aromatyczna.
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Pieczarki - 250 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Śmietana 12% - 130 g
- Mąka pszenna typ 550 - 20 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso doprawimy z obu stron.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i tniemy na plasterki.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy na patelni mięso na rumiany kolor z obu stron. Następnie polędwiczki przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy je do miękkości.
- Do gotowych pieczarek dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Składniki dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Na koniec danie zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku.
- Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu może na spokojnie wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk