Polędwica w sosie koperkowym
Opublikowano: 30.01.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, świeży koperek i śmietana to główne składniki, które sprawiają, że polędwica w sosie koperkowym jest nie do pobicia. Dodaj do tego cebulę i czosnek, podsmaż wszystko na oleju rzepakowym, a potem zagęść delikatnym bulionem drobiowym. Połączenie tych smaków z pewnością zachwyci każdego miłośnika prostego, a zarazem wyjątkowego jedzenia!
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 600 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Bulion drobiowy - 250 g (1 szklanka)
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (1 pęczek)
- Śmietana 18% - 200 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso i krótko, obsmaż.
- Wlej bulion, duś do miękkości polędwiczek.
- Następnie wlej śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby składniki sosu się połączyły.
- Na końcu dodaj posiekany koperek.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki z sosem możesz podawać z ziemniaczanym puree, a nawet z makaronem penne.
~ Oliwia Gawron, dietetyk