Polędwica w sosie
Opublikowano: 23.03.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula i solidna porcja masła to trio, które sprawia, że to danie naprawdę błyszczy. Dodaj do tego aromatyczny bulion warzywny i odrobinę śmietany, a powstanie sos, który idealnie podkręci smak mięsa. To wszystko znajdziesz w przepisie na polędwicę w sosie - prostym, ale zjawiskowym.
Składniki dla 8 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 300 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Bulion warzywny - 300 ml
- Śmietana 12% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tłuczek do mięsa, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Polędwiczkę dokładnie myjemy oraz kroimy na plasterki. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Następnie każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, a na głębokiej patelni rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor.
- Następnie układamy plastry mięsa. Na małym ogniu podsmażamy je z obu stron na rumiany kolor.
- Podsmażone polędwiczki zalewamy bulionem i dusimy do miękkości.
- Pod koniec do mięsa wywaru dolewamy śmietanę oraz dodajemy sól, pieprz i paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż sos delikatnie zgęstnieje - gotujemy jeszcze około 5 minut.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu na spokojnie możemy wprowadzić ją do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk