Polędwica w cieście francuskim
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Ciasto francuskie, polędwiczki wieprzowe, pieczarki i suszone pomidory – te składniki tworzą eleganckie i soczyste danie, które łączy w sobie kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Polędwiczki zawinięte w złociste ciasto francuskie, z dodatkiem lekko pikantnej musztardy i słodkich pomidorów, to świetna propozycja na uroczyste spotkania.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g (1 opakowanie)
- Polędwiczki wieprzowe - 600 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (5 łyżek)
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g (1 łyżka)
- Pieczarki - 300 g (15 sztuk)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Musztarda - 40 g (2 łyżki)
- Suszone pomidory w oleju - 80 g (4 sztuki)
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Mleko 2% - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, pojemnik zamykany, blaszka do pieczenia, miseczka, patelnia
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i 3 łyżki oleju.
- Polędwicę opłucz, osusz i natrzyj przygotowaną mieszanką z olejem. Odstaw do lodówki na 1 h.
- Polędwicę oprósz mąką. Następnie rozgrzej patelnię i obsmaż polędwicę z każdej strony. Odstaw na bok.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj do zeszklenia i dodaj pieczarki. Smaż do momentu, aż woda z pieczarek całkiem odparuje (ok. 15-20 min). Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do przestudzenia.
- Suszone pomidory pokrój w paseczki.
- Odetnij nadmiar ciasta francuskiego. Następnie rozsmaruj po nim farsz i ułóż suszone pomidory. Podsmażoną polędwicę wysmaruj musztardą i umieść na środku ciasta. Ciasto francuskie dobrze zawiń (pamiętaj o tym, aby zlepić końce) i natnij z góry.
- Roztrzep jajko i dodaj do niego mleko. Następnie posmaruj tym wierzch ciasta francuskiego.
- Polędwicę zawiniętą w ciasto francuskie umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz polędwicę ok. 10 min, następnie zmniejsz moc na 185 stopni i piecz ok. 20 min.