Polędwica po chińsku

Opublikowano: 25.02.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, papryka czerwona i cebula to podstawowe składniki tego pysznego dania. Dodaj do tego marchewkę oraz olej sezamowy, a całość podkręcisz skrobią ziemniaczaną i świeżym imbirem. Szczypiorek i sezam dopełnią smaku i wyglądu – idealne połączenie smaków i tekstur na chińską nutę!
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 600 g
- Papryka czerwona - 300 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g
- Olej sezamowy - 50 ml
- Szczypiorek - 30 g (1 pęczek)
- Sezam nasiona - 50 g
- Imbir korzeń - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Polędwicę pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
- Obierz marchew oraz imbir i pokrój w cienkie plastry.
- Paprykę czerwoną umyj i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski.
- Polędwicę dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj na patelnię mięso i podsmaż.
- Dodaj marchew, paprykę oraz imbir.
- W wodzie (około 4-5 łyżek stołowych) wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej na patelnię.
- Dodaj paprykę ostrą i gotuj przez 10 minut.
- Posiekaj szczypior i posyp wierzch potrawy.
- Dodaj sezam.
- Podawaj z gotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Polędwica po chińsku to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Polędwica jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Polędwica zawiera także dużą ilość składników mineralnych. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera niską ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny