Polędwica cygańska
Opublikowano: 10.03.2022 r.
Polędwica wołowa, delikatne i soczyste mięso, w połączeniu z olejem rzepakowym tworzy bazę dla polędwicy cygańskiej. To danie jest wyjątkowe dzięki prostocie wykonania i wyrazistemu smakowi, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 12 porcji:
- Polędwica wołowa - 600 g
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz młotkowany
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Polędwice umyj i dokładnie wysusz.
- Polędwice obtocz w pieprzu młotkowanym lub grubo mielonym.
- Na patelni rozgrzej mocno olej.
- Usmaż szybko mięso z każdej strony.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 12 minut w temperaturze 200 st. C.
- Mięso wyciągnij z naczynia, posól i owiń folią aluminiową. Pozostaw na 7 minut.
Komentarz dietetyka
Polędwica cygańska to pyszna i zdrowa propozycja podanie polędwicy wołowej.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki