Podudzie z indyka

Opublikowano: 21.05.2023 r.
Podudzie z indyka bez skóry, oliwa z oliwek, cebula, zielona i czerwona papryka to główne składniki tego przepisu. Przygotujesz smaczne i aromatyczne danie, które zachwyci różnorodnością smaków. Idealne na obiad dla całej rodziny lub na weekendowy obiad z przyjaciółmi.
Składniki dla 4 porcji:
- Podudzie indyka bez skóry - 500 g (4 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Papryka zielona - 240 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj i osusz.
- Przełóż mięso do miski i dodaj oliwę z oliwek.
- Dokładnie wymieszaj, dodaj sól, pieprz i paprykę wędzoną.
- Podsmaż mięso w brytfance przez 10 minut.
- Dodaj pokrojone w plastry papryki i cebulę pokrojoną w pióra.
- Obsmaż całość i duś pod przykryciem przez 25-30 minut.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować nogi z kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk