Podudzia z kurczaka
Opublikowano: 03.06.2021 r.
Miód, musztarda, ocet winny i olej rzepakowy – te składniki robią całą robotę w tym przepisie na soczyste podudzia z kurczaka. Marynata pełna słodyczy, pikantności oraz subtelnej kwasowości sprawia, że mięso staje się niesamowicie aromatyczne i delikatne. Czysta przyjemność na talerzu, prosta i szybka do przygotowania!
Składniki dla 5 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1000 g
- Miód - 100 g
- Musztarda - 100 g
- Ocet winny - 50 ml
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Nożem natnij każde podudzie i włóż je do miski.
- Miód, musztardę, ocet, olej oraz przyprawy wymieszaj.
- Następnie wysmaruj podudzia uzyskaną marynatą.
- Miskę z udami przykryj folią i wstaw je do lodówki na minimum godzinę.
- Piekarnik nagrzej do temperatury około 200 stopni C.
- Mięso razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego pieca i mięso piecz przez około 40 minut.
- Gotowe mięso podawaj od razu po przygotowaniu np. z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw.
Komentarz dietetyka
Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dania głównego. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny