Podgrzybki marynowane
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Podgrzybki i cebula – oto kluczowe składniki przepisu na pyszne marynowane podgrzybki. Dzięki połączeniu aromatycznych grzybów i wyrazistej cebuli, zyskasz przekąskę, która będzie idealnym dodatkiem do różnych potraw. Dobrze przygotowane podgrzybki w marynacie, podkręcą smak dań i będą świetnym rozwiązaniem na przystawkę w każdej sytuacji.
Składniki dla 5 porcji:
- Podgrzybki - 1000 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, cukier
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Grzyby dokładnie umyj. Jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku umieść dwa litry wody, 500 ml octu spirytusowego, łyżkę soli, trzy łyżki gorczycy, łyżkę cukru, pokrojoną w pióra cebulę, zagotuj.
- Słoiki o pojemności 0,5l wyparz i umieść w nich grzyby oraz ziele angielskie i liść laurowy, zalej gorącą marynatą i zakręć dokładnie.
- Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
Komentarz dietetyka
Grzyby marynowane to wspaniały dodatek do wielu dań. Grzyby zawierają wiele składników odżywczych i mineralnych. Są także źródłem błonnika pokarmowego regulującego perystaltykę naszych jelit.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny