Płucka na kwaśno

Opublikowano: 18.01.2023 r.
Płuca wieprzowe, duża marchewka i cebula to podstawa tradycyjnych płucek na kwaśno. Do tego dodaj olej rzepakowy i trochę śmietanki kremowej, a wszystko zagęszczone mąką pszenną. Smaki idealnie się przenikają, tworząc aromatyczne i wyraziste danie, które zadowoli nawet wybredne podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Płuca wieprzowe - 500 g
 - Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
 - Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
 - Olej rzepakowy - 30 ml
 - Mąka pszenna typ 500 - 40 g
 - Śmietanka kremowa 30% - 100 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść płucka i wlej wodę.
 - Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
 - Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.
 - Wyjmij płucka z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
 - Obierz marchew i pokrój w kostkę.
 - Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
 - W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
 - Dodaj marchew i podsmaż.
 - Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek.
 - Dodaj płucka i smaż przez 2-3 minuty.
 - Wymieszaj 500 ml bulionu po gotowaniu płucek z mąką pszenną.
 - Wlej do garnka i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
 - Na koniec dodaj ocet, cukier i śmietanę, wymieszaj.
 - Podawaj na dużym talerzu z dodatkami.
 
Komentarz dietetyka
Płucka na kwaśno to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Danie zawiera sporą ilość składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny