Płow
![Płow Aromatyczny płow na talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/100/10095/main-l_l.webp)
Opublikowano: 20.02.2023 r.
Ryż długoziarnisty, soczysta szynka wieprzowa, marchewka i cebula - oto klucz do genialnego płow. Do tego dodaj czosnek i olej rzepakowy, a wyjdzie Ci aromatyczne danie, które idealnie łączy smaki i zapachy. Idealne na rodzinny obiad, a przy okazji proste i szybkie do przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 500 g
- Ryż biały - 300 g (długoziarnisty)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Cebula - 200 g (2 średnie sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, praska do czosnku, garnek żeliwny
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na drobne kawałki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Marchew obierz i zatrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- W dużym garnku żeliwnym rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do zarumienienia.
- Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Do mięsa dodaj marchew oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż około 7 minut.
- Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe.
- Zawartość garnka zasyp suchym ryżem i zalej 4 szklankami wrzątku. Całość posól i dodaj liść laurowy. Na tym etapie nie mieszaj składników.
- Zawartość garnka gotuj przez około 40 minut na bardzo małym ogniu. Przez ten czas nie mieszaj potrawy.
- Ugotowaną potrawę dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Płow to danie wywodzące się z kuchni tatarskiej. Połączenie mięsa, warzyw oraz ryżu świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny