Pljeskavica
![Pljeskavica Pljeskavica z warzywami na desce](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/21/2199/main-l_l.webp)
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, wędzony boczek i mała cebula – te składniki to klucz do stworzenia wybornej pljeskavicy. Pljeskavica to bałkański hit, który zachwyca swoim prostym, a zarazem niepowtarzalnym smakiem. Połączenie różnych rodzajów mięsa i delikatność cebuli tworzą wyjątkową konsystencję i aromat tej potrawy.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Ser wegański wędzony Violife - 100 g (może być zwykły ser wędzony)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, folia spożywcza, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe wymieszaj z dwoma łyżeczkami soli, całość dokładnie wymieszaj.
- Mięso przełóż do naczynia, dodaj do niego kilka łyżek wody (2-3) i ponownie wymieszaj mięso. Miskę dokładnie przykryj folią spożywczą, zrób w folii kilka niewielkich otworów i miskę z mięsem odstaw do lodówki.
- Tak przygotowane mięso przechowuj w lodówce kilka dni (około 3 dni) i codziennie dodaj do miski 2 łyżki wody i dokładnie wymieszaj ją z mięsem.
- Po 3 dniach mięso wyciągnij z lodówki i przygotuj z niego kotlety.
- Boczek, ser oraz obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Składniki dodaj do mięsa i dokładnie je wymieszaj.
- Mięso dopraw do smaku papryczką chilli, pieprzem i papryką ostrą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- z mięsa przygotuj kulki, które zgnieć na desce na kotlety o grubości około 2cm.
- Każdy kotlet usmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
- Tak przygotowane kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pljeskavica to dokonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Jest to jednak potrawa, która zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego uważaj z jego ilością w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny