Pleśniak z truskawkami

Opublikowano: 20.06.2025 r.
Mąka krupczatka, jajka, masło, cukier i świeże truskawki – oto składniki, które sprawią, że pleśniak z truskawkami będzie wyjątkowy. Czekoladowy akcent dodaje kakao, a proszek do pieczenia sprawia, że ciasto jest puszyste i lekkie. Idealna propozycja na słodki deser, który rozpieści twoje kubki smakowe!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka krupczatka - 400 g
- Jajko - 3 szt.
- Masło - 250 g
- Białko jajka - 6 szt.
- Cukier - 300 g
- Truskawki - 600 g
- Kakao 16% (proszek) - 20 g
- Proszek do pieczenia - 15 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Na stolnicy zagnieć pokrojone masło, jajka, proszek do pieczenia, mąkę, 3 łyżki cukru. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Ciasto włóż w foli spożywczej do zamrażarki.
- Ubij białka w misce na sztywną pianę, dodaj pozostałą porcję cukru. Ubij przez chwilę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj pierwszą część jasnego ciast. Umieść na spodzie blachy.
- Na jasną warstwę starkuj ciemne ciasto. Ułóż pokrojone w połówki, wy szypułkowane truskawki.
- Na owoce wyłóż pianę z białek. Starkuj jasne ciasto na wierzch.
- Piecz w 170 st. C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Pleśniak z truskawkami to dobra alternatywa dla gotowego ciasta ze sklepu. Pamiętaj jednak, że słodkie wypieki są bardzo kaloryczne. Stosując zasadę 80/20 możesz pozwolić sobie na kawałek ciasta raz w tygodniu pod warunkiem, że reszta posiłków jest odpowiednio zbilansowana.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny