Pleśniak z rabarbarem
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Rabarbar, margaryna do pieczenia, jajka i cukier to główne składniki, które robią różnicę w naszym pleśniaku z rabarbarem. Dodajemy do tego mąkę pszenną, trochę kakao i proszek do pieczenia, żeby ciasto było puszyste i pełne smaku. Ten przepis jest płynną symfonią słodko-kwaśnych nut, idealną na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Margaryna do pieczenia - 250 g (1 kostka)
- Jajko - 5 szt.
- Rabarbar - 400 g
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj kawałki margaryny i cukier. Wyrób ciasto w międzyczasie wbijając żółtka.
- Podziel ciasto na 3 równe części, jedną z nich wymieszaj z kakao.
- Foremkę posmaruj odrobiną masła, zetrzyj na tarce jedną część białego ciasta.
- Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż owoce na warstwę ciasta.
- Zetrzyj kakaową część.
- Białka ubij na sztywną pianę i wyłóż na owoce. Zetrzyj drugą białą część ciasta.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować pleśniak z dowolnymi owocami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk