Pleśniak
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Masło, żółtka jajek i powidła śliwkowe to kluczowe składniki naszego pysznego pleśniaka. Delikatne ciasto kruche z masła i żółtek łączy się z intensywnie owocowym smakiem powideł śliwkowych, tworząc smakowitą harmonię. Słodycz cukru pudru i lekkość białek dodają wypiekowi wyjątkowego charakteru, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowych ciast.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 160 g (1 szklanka)
- Mąka krupczatka - 270 g (1 i 1/2 szklanki)
- Cukier puder - 187 g (1 i 1/2 szklanki)
- Masło - 200 g (1 opakowanie)
- Żółtko jajka - 4 szt. (4 sztuki rozmiar M)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Białko jajka - 4 szt. (4 sztuki rozmiar M)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 24 g (1 łyżka)
- Powidła śliwkowe - 400 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia 30x25 cm, sitko, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Masło pokrój w kostkę.
- Na stolnicę przesiej obie mąki. Dodaj sól i ½ szklanki (62 g) cukru pudru. Wymieszaj. Dodaj schłodzone masło i całość posiekaj. Następnie dodaj żółtka i wszystko razem ugnieć.
- Ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3) i zawiń w folię spożywczą. Większą część schowaj do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.
- Po 1 h schłodzone ciasto z lodówki wyjmij i rozwałkuj. Następnie umieść je w blaszce i uklep na dnie. Ciasto nakłuj widelcem i umieść blaszkę w lodówce na 30 min.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Podpiecz ciasto 10 min. Odstaw do wystudzenia.
- Na wystudzone ciasto wyłóż powidła śliwkowa.
- Białka ubij z 1 szklanką (125 g) cukru pudru na gęstą pianę. Na koniec dodaj mąkę i krótko zmiksuj (tylko do połączenia się składników). Przełóż masę na powidła i rozprowadź po całości.
- Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na tarce na dużych oczkach i umieść na masie z białek.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto piecz ok. 40-45 min.