Platano maduro frito
Opublikowano: 26.11.2021 r.
Plantany, miód, olej rzepakowy i tłusty ser twarogowy to składniki, które wprowadzą Cię w smakowy raj. W tym przepisie na platano maduro frito transformujemy zielone banany w chrupiące, karmelizowane przekąski z ekstraporcją smaku od roztopionego miodu i kremowego sera. Szybkie, proste, a zarazem niesamowicie apetyczne danie prosto z tropików!
Składniki dla 10 porcji:
- Plantan - 600 g (3 duże sztuki)
- Miód - 100 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Ser twarogowy tłusty - 300 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Plantany obierz ze skórki i pokrój pod skosem w plastry.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż plantany, aż zrobią się rumiane.
- Posyp je pokruszonym twarogiem i polej miodem.
Komentarz dietetyka
Platano maduro frito to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie. Danie zawiera dużo błonnika oraz sporą ilość białka zwierzęcego. Jest doskonałym źródłem żelaza i substancji bakteriobójczych zawartych w miodzie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny