Plain naan
Opublikowano: 20.02.2024 r.
Drożdże suche, mąka pszenna typ 500, jogurt naturalny i oliwa z oliwek – to kluczowe składniki, które razem tworzą plain naan, czyli klasyczny indyjski chlebek. Idealnie miękki, lekko puszysty i pysznie aromatyczny, świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich potraw curry, albo jako samodzielna przekąska.
Składniki dla 4 porcji:
- Drożdże suche - 7 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Sól - 4 g (2 szczypty)
- Jogurt naturalny - 15 ml (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 1/2 szklanki letniej wody i wymieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
- W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki, a następnie dodaj przygotowany rozczyn.
- Ręcznie zagniataj i wyrabiaj ciasto, aż będzie gęste i jednolite.
- Przykryj i ponownie odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce (ok. 1 h).
- Ponownie zagnieć ciasto, uformuj kulę i podziel na 8 części. Z każdej z nich uformuj cienki placek.
- Smaż placki na beztłuszczowej, nieprzywierającej patelni. Gdy pojawią się pęcherzyki, przewracaj na drugą stronę.
- Placki możesz jeść samodzielnie lub posmarować masłem i natrzeć czosnkiem.
Komentarz dietetyka
Placki naan powinny być elementem pełnowartościowego, dobrze zbilansowanego posiłku, dostarczającego białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk