Placuszki z twarogiem fit
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Ser twarogowy chudy, mąka owsiana pełnoziarnista i soczyste truskawki – to tylko kilka z kluczowych składników tych fit placuszków z twarogiem. Lekki ser dodaje im delikatności, mąka owsiana wprowadza nutkę zdrowia, a świeże truskawki nadają im pyszną owocową słodycz. Idealne na śniadanie lub zdrową przekąskę!
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy chudy - 100 g (1/2 kostki)
- Białko jajka - 2 szt. (2 białka)
- Żółtko jajka - 2 szt. (2 żółtka)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 30 g (3 łyżki)
- Miód - 10 g (1 łyżeczka)
- Truskawki - 70 g (1 garść)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Białka rozdziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Do miski przełóż twaróg i rozdrób go za pomocą widelca. Następnie dodaj żółtko i miód. Gdy składniki się połączą, wsyp mąkę i całość wymieszaj.
- Do masy dodaj białko i delikatnie wymieszaj.
- Patelnie rozgrzej (najlepiej bez dodatku tłuszczu). Nałóż małe porcje masy i smaż ok. 2-3 min, aż placuszki się zrumienią, a potem odwróć na drugą stronę i również odczekaj 2-3 min.
- Truskawki opłucz i pozbądź się części niejadalnych. Pokrojone truskawki dodaj do gotowych pancakes.