Placuszki z serkiem waniliowym
Opublikowano: 16.03.2022 r.
Mąka orkiszowa, jajka, serek waniliowy i borówki – to wszystko, czego potrzebujesz na pyszne placuszki z serkiem waniliowym! Delikatne i lekko wilgotne dzięki mleku i serkowi homogenizowanemu waniliowemu, a do tego słodzone cukrem i wyrastające na proszku do pieczenia. Idealne na leniwe śniadanie lub deser po obiedzie.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka orkiszowa - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 250 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Masło klarowane - 120 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 300 g
- Borówka amerykańska - 300 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i zmiksuj.
- Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami placuszki z obu stron, aż będą złote.
- Podawaj z serkiem waniliowym udekorowane borówkami.
Komentarz dietetyka
Placki z serkiem waniliowym to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Jest to doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny