Placuszki z serka wiejskiego
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Serek wiejski, banany, jajka i miód – te cztery składniki to klucz do zrobienia pysznych placuszków z serka wiejskiego. Delikatne, lekko słodkie dzięki bananom i miodowi, a przy tym łatwe do przygotowania. Idealne na leniwe śniadanie lub smaczną przekąskę. Na koniec, dla urozmaicenia smaku, dodaj borówki amerykańskie.
Składniki dla 3 porcji:
- Serek wiejski - 400 g
- Banan - 200 g (2 średnie sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Miód - 50 g
- Borówka amerykańska - 150 g
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skórki, włóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Następnie do bananów wybij jajka i wymieszaj.
- Serki wiejskie odsącz na sitku i dodaj do miski.
- Do miski wsyp również mąkę i składniki dokładnie wymieszaj.
- Masę smaż partiami na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- Placuszki podawaj polane miodem i posypane borówkami.
Komentarz dietetyka
Placuszki z serka wiejskiego to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub deser. Placuszki stanowią źródło białka oraz potasu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny