Placuszki z serka waniliowego
Opublikowano: 01.09.2022 r.
Serek waniliowy, jajko i mąka pszenna – to główne składniki, które sprawiają, że placuszki są takie pyszne. Dodaj odrobinę proszku do pieczenia dla lekkości, a olej rzepakowy przyda się do smażenia.
Składniki dla 2 porcji:
- Serek homogenizowany waniliowy - 200 g (1 opakowanie)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 50 ml (do smażenia)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- W misce umieść serek waniliowy, jajko, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
- Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Placki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Placuszki z serka waniliowego to doskonała propozycja na smaczny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Placuszki są smażone, dlatego nie powinny ich spożywać osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny