Placuszki z serka homogenizowanego
Opublikowano: 15.01.2025 r.
Serek homogenizowany waniliowy, jajka, mąka pszenna i mleko – to główne składniki na pyszne i puszyste placuszki, które zawsze się udają. Te składniki idealnie się łączą, tworząc lekkie ciasto, które smaży się na złocisty kolor. Idealne na śniadanie czy podwieczorek, te placuszki znikną z talerza w mgnieniu oka!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 110 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 110 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 300 g
- Mleko 2% - 100 ml
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Proszek do pieczenia - 4 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Do miski wrzuć mąki, serek homogenizowany, proszek do pieczenia, olej, jajka i mleko.
- Wymieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
- Rozgrzej patelnię bardzo mocno (możesz dodać odrobinę oleju) i wlewaj na nią małe porcje ciasta, tak, by uformowały placuszki.
- Smaż na złoty kolor z obu stron.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, warto pamiętać, by podawać ją z dodatkiem owoców.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny