Placuszki z ricotty
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Jajka, serek ricotta, maliny i miód – to właśnie te składniki nadają placuszkom z ricotty wyjątkowy smak i puszystą konsystencję. Połączone z mąką pszenną i odrobiną cukru sprawiają, że placuszki są delikatnie słodkie i po prostu rozpływają się w ustach. Proszek do pieczenia sprawia, że są puszyste.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Cukier - 150 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Jajko - 6 szt.
- Serek ricotta - 300 g
- Maliny - 300 g
- Miód - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i wsyp cukier.
- Ubij do powstania białej puszystej masy.
- Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj ricottę i zmiksuj.
- Wsyp maliny i wymieszaj dokładnie.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placuszki na złoty kolor.
- Podawaj na dużym talerzu polane miodem.
Komentarz dietetyka
Placuszki z ricotty to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Placuszki są dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D. Zamiast mąki pszennej możesz dodać do nich mąkę razową, będą zawierały więcej błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny