Placuszki z mascarpone
Opublikowano: 01.02.2023 r.
Mascarpone, mąka pszenna, jajka, cukier i mleko – to one tworzą podstawę przepisu na puszyste placuszki z mascarpone. Dzięki tym składnikom, uzyskasz delikatne i aromatyczne placuszki, idealne na leniwe śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Dodatek proszku do pieczenia i roztopionego masła zapewnia im lekkość i złocisty kolor.
Składniki dla 2 porcji:
- Mascarpone - 125 g
- Mąka pszenna typ 500 - 240 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 50 g
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Mleko 2% - 190 ml
- Masło - 30 g (roztopione)
- Przyprawy - sól, aromat waniliowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Pozostałe składniki zmiksuj mikserem do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę wymieszaj łyżką z pianą z białek.
- Wyłóż po 1-2 łyżki masy (na jednego placka) na rozgrzaną patelnię.
- Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron na nie za dużej mocy palnika. Ze względu na to, że do masy jest dodane masło, nie powinno być potrzeby smażenia na tłuszczu. Jeżeli jednak chcesz to do smażenia, dodaj dodatkowy tłuszcz.
Komentarz dietetyka
Mascarpone zwiększa znacząco kaloryczność placuszków. Danie ma niską zawartość błonnika, dużą ilość tłuszczu, w tym nasycone kwasy tłuszczowe (w nadmiarze szkodliwe szczególnie na układ sercowo-naczyniowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości