Placuszki z mąki gryczanej

Opublikowano: 29.03.2021 r.
Placuszki z mąki gryczanej to świetny pomysł na pyszne i pożywne śniadanie lub deser. Tym, co je wyróżnia, są mąka gryczana, która nadaje im wyjątkowy smak i teksturę, oraz mocno dojrzałe banany, które dodają naturalnej słodyczy. Do tego wystarczy dodać jajka, mleko i odrobinę proszku do pieczenia, aby uzyskać idealnie puszyste placuszki.
Składniki dla 4 porcji:
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Mąka gryczana - 140 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Banan - 260 g (2 mocno dojrzałe banany)
- Mleko 2% - 230 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, sitko, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Banana przełóż do miski i rozgnieć.
- Następnie wbij jajka, wlej mleko, dodaj sól i kilka kropel ekstraktu z wanilii. Całość wymieszaj.
- Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dołącz do masy w misce. Delikatnie wymieszaj ciasto za pomocą rózgi lub szpatułki.
- Dobrze rozgrzej patelnie. Nałóż niewielkie porcje tak, aby nie dotykały się nawzajem. Smaż ok. 2 min z każdej strony.