Placuszki z kaszy manny
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Kasza manna, jajka, mleko i jabłka to główne składniki, które przeniosą Cię w smaki dzieciństwa. Ten przepis to prosty sposób na smaczne placuszki, które są idealne na leniwe śniadanie lub deser. Wyobraź sobie, jak delikatne placuszki z kaszy manny skrywają w sobie soczyste kawałki jabłka. Coś pysznego!
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza manna - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 50 g
- Jabłko - 240 g (2 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj mleko z cukrem, wsyp kaszę i odstaw do wystygnięcia.
- Na tarce zetrzyj jabłko.
- Do wystudzonej kaszy dodaj jajka i zmiksuj.
- Dodaj jabłka i cynamon, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką wykładaj porcjami ciasto na placki i smaż na średnim ogniu.
- Placuszki podawaj na dużym talerzu, możesz je udekorować jogurtem lub kremem czekoladowym.
Komentarz dietetyka
Placuszki z kaszy manny to danie zawierające dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Placuszki zawierają gluten, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny