Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Cukinia, kasza gryczana, cebula, mąka owsiana oraz jajka - oto podstawowe składniki placuszków z kaszy gryczanej i cukinii. Połączenie delikatnej cukinii z wyrazistą kaszą gryczaną sprawia, że placuszki mają wyjątkowy smak i strukturę, a mąka owsiana i jajka dbają o idealną konsystencję.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 szt)
- Kasza gryczana - 100 g (1 woreczek)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 70 g (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Kaszę ugotuj w lekko osolonym wrzątku, aż do miękkości.
- Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz z obraną cebulą.
- Dodaj do niej kaszę, mąkę, jajka i przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią łyżką ciasto, formując nieduże placki.
- Całość smaż po 4 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To dobra opcja na zdrowy posiłek, dostarczający sporo błonnika i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny