Placuszki z kalafiora
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Kalafior, jajka i ser żółty to główni bohaterowie pysznych placuszków, które dziś zrobimy. Do tego dodamy odrobinę natki pietruszki i mąki orkiszowej, żeby placuszki miały idealną konsystencję, a na koniec wrzucimy je na rozgrzany olej rzepakowy. Prosty przepis na smaczną przekąskę!
Składniki dla 5 porcji:
- Kalafior - 500 g (1 mała sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Ser żółty - 150 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Mąka orkiszowa - 70 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (12 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Najpierw musisz ugotować kalafior, pokrój go na mniejsze części, umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez 7-9 minut.
- Ugotowany kalafior wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.
- Wystudzony kalafior posiekaj drobno.
- W misce umieść jajka, ser starty na tarce, kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
- Rozgrzej olej rzepakowy i smaż placuszki, aż będą rumiane z dwóch stron.
- Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi sosami.
Komentarz dietetyka
Placuszki z kalafiora to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Pyszne placuszki są także świetnym źródłem wapnia i innych składników mineralnych. Danie jest nisko kaloryczne i mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny