Placuszki z cukinii z serem
Opublikowano: 13.12.2021 r.
Cukinia, ser feta, jajka i mąka pszenna – to właśnie te składniki wiodą prym w przepisie na placuszki z cukinii z serem. To połączenie sprawia, że placuszki są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, a ser feta dodaje im wyjątkowego, lekko słonego smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 600 g
- Ser Feta - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 1850 - 60 g (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
- Cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką, fetą i przyprawami.
- Łyżką wykładaj porcje ciasta na patelnię beztłuszczową i smaż obustronnie na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybrać mąkę pełnoziarnistą, aby danie miało więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk