Placuszki z cukinii w piekarniku

Opublikowano: 21.11.2021 r.
Cukinia, jajko, cebula i mąka pszenna to kluczowe składniki tych pysznych placuszków pieczonych w piekarniku. Chrupiąca cebulka i orzeźwiający koperek dodadzą im wyjątkowego smaku, a mleko i olej rzepakowy sprawią, że placuszki będą delikatne i puszyste. Prosty przepis na smaczny obiad w zdrowej wersji!
Składniki dla 12 porcji:
- Cukinia - 350 g (1 cukinia)
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Koperek ogrodowy świeży - 12 g (3 łyżeczki)
- Mąka pszenna typ 750 - 40 g (4 łyżki)
- Mleko 3,2% - 20 ml (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- W misce przygotuj ciasto do placuszków z mąki, jajka, mleka i szczypty soli.
- Ciasto mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Umyj cukinie i zetrzyj ją w osobnej misce na tarce. Odsącz z niej wodę.
- Koper posiekaj, cebulę pokrój w kostkę i razem z cukinią dodaj do miski z ciastem.
- Wymieszaj i dopraw.
- Na blaszce do pieczenia połóż papier i natłuść go olejem.
- Uformuj na nim małe płaskie placuszki.
- Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Placuszki mają podwyższony indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny zmienić mąkę na taką z niskim indeksem glikemicznym oraz mleko na chudsze.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk