Placuszki z cukinii i ziemniaków
Opublikowano: 18.04.2021 r.
Cukinia, młode ziemniaki, jajko i pełnoziarnista mąka pszenna to główne składniki placuszków, które są prawdziwym hitem na lekką kolację czy szybki obiad. Dodatek czosnku i jogurtu naturalnego nadaje im wyjątkowego smaku, a oliwa z oliwek sprawia, że są chrupiące i aromatyczne. Szybkie, proste, a jakie dobre!
Składniki dla 1 porcji:
- Cukinia - 150 g (1/2 sztuki)
- Ziemniaki młode - 250 g (3 sztuki)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 30 g (3 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Jogurt naturalny - 75 ml (1/2 opakowania)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, szczypiorek, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, razem ze skórką.
- W misce wymieszaj cukinię i ziemniaki z mąką, jajkiem i przyprawami.
- Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Porcje ciasta wykładaj na patelnię i smaż z dwóch stron do zarumienienia (ok.7 min z każdej strony).
- Usmażone placuszki podawaj polane sosem jogurtowo czosnkowym.