Placuszki z cukinii dla niemowlaka

Opublikowano: 15.02.2022 r.
Cukinia, jajko i skrobia ziemniaczana to główne składniki pysznych i zdrowych placuszków dla niemowlaka. Placuszki z cukinii są delikatne, łatwe do gryzienia i pełne wartości odżywczych. Szybko się je przygotowuje, a maluchy je uwielbiają! Idealne na małe rączki, przekąskę albo lekki posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 600 g
- Jajko - 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 80 g
- Przyprawy - natka pietruszki świeża, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Cukinię przełóż na sitko i odstaw na 15 minut, po tym czasie odciśnij ją nieco z nadmiaru wody.
- Cukinię połącz z jajkiem i mąką. Dodaj odrobinę posiekane zioła, dobrze wymieszaj.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią małe porcje ciasta, formując placuszki.
- Placki zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja dla dzieci i dorosłych. Zawiera sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny