Placuszki z cukinii dla dzieci

Opublikowano: 23.02.2022 r.
Cukinia, jajka i odrobina mąki pszennej – to główne składniki pysznych placuszków, które na pewno przypadną do gustu małym smakoszom. Placuszki z cukinii są nie tylko smaczne, ale też pełne wartości odżywczych. Idealne na lekki obiad lub zdrową przekąskę.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 10 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, curry
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, patelnia beztłuszczowa, miska
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na 15 minut.
- W drugiej miseczce wymieszaj dokładnie jajka z mąką, dodaj pół łyżeczki curry i słodkiej papryki.
- Dodaj cukinię i wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię beztłuszczową. Wykładaj po łyżce ciasta i smaż z obu stron po około 2-3 minuty.
Komentarz dietetyka
Cukinia jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk