Placuszki z cukinii bezglutenowe

Opublikowano: 01.11.2021 r.
Cukinia, mąka owsiana bezglutenowa i jajka to świetna baza na pyszne placuszki bezglutenowe. Dodaj trochę szczypiorku dla smaku, a całość smaż na oleju rzepakowym. Idealne rozwiązanie na śniadanie czy lekki obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 500 g (2 szt)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 70 g (pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Odstaw ją do miski na 10 minut następnie odciśnij nadmiar wody.
- Do cukinii wsyp mąkę, drobno posiekany szczypiorek i wbij jajko.
- Wlej pół szklanki wody i dopraw przyprawami.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią łyżką ciasto, formując nieduże placki.
- Całość smaż po 4 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny