Placuszki z cukinii bez jajka
Opublikowano: 09.11.2021 r.
Cukinia, mąka pszenna, napój sojowy i olej rzepakowy - to cztery kluczowe składniki w przepisie na placuszki z cukinii bez jajka. Prosta sprawa, ale z tymi składnikami zdziałasz cuda, przygotowując smaczną i lekką przekąskę. Idealne na szybko i zdrowo, bez potrzeby sięgania po jajka.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 500 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 70 g (6-7 łyżek)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 100 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Zostaw w misce na 15 minut.
- Odsącz cukinie z nadmiaru wody i odciśnij porządnie.
- Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z napojem roślinnym.
- Do ciasta dodaj startą cukinię, sól, pieprz i wymieszaj dokładnie.
- Usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Po usmażeniu odłóż placuszki na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk