Placuszki twarogowe
Opublikowano: 11.04.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, jajka i mąka pszenna to podstawowe składniki placuszków twarogowych, które są prostym i szybkim daniem. Delikatnie słodzone cukrem pudrem, idealnie nadają się na słodkie śniadanie lub lekki deser. Smażone na złocisto na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, placuszki zyskują chrupiącą powierzchnię, zachowując miękki środek.
Składniki dla 10 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 40 g (4 łyżki)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, szpatułka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy twaróg, mąkę pszenną, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia się.
- W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy twarogowej i delikatnie mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu stron.
- Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Placki posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk