Placuszki serowe
Opublikowano: 28.09.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, jajko i mąka orkiszowa to główni bohaterowie tych pysznych placuszków serowych. Ten przepis to prosta mieszanka, która zaspokoi każdą chęć na coś szybkiego i pysznego. Dodatek syropu z agawy oraz jabłka nadaje im subtelną słodycz i delikatny smak, idealny na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka orkiszowa - 40 g
- Syrop z agawy - 15 g
- Jabłko - 85 g
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Na blaszce ułóż papier i posmaruj lekko olejem.
- Zblenduj na gładką masę ser, jajko, mąkę, syrop z agawy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Obierz jabłko i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Wymieszaj jabłko z masą serową.
- Na blaszce wykładaj po łyżce masy i zrób 9 placuszków.
- Piecz placuszki przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bardzo zdrowy. Zawiera wszystkie makroskładniki. Dobre źródło białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Są sycące, ponieważ zawierają także błonnik. Są dobre także dla najmłodszych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości